Lars Jensen
|
13. december 2010
Hjælp til Ragekniv.
Hej Gutter.
Det er længe siden at jeg har taget mig tid til at skrive/læse her på siden. 3 børn tager pusten fra mig det, samtidig med det så kræver konen sex hele tiden........ Arghh, den sidste hoppede I vel ikke på, hva?? ;-)
Jeg har taget springet og erhvervet mig en ragekniv. Jeg glæder mig som et lille barn glæder sig til juleaften.
Findes der dansk forum for rageknivsentusiaster? - Hvis ikke, hvilket udenlandsk site skal man så ind på. Umidedlbart har jeg meldt mig til på straightrazorplace. Det ser vældigt lovende ud. Er det det jeg skal holde fast i, eller er der nogle af jer med andre erfaringer?
Jeg købte en M.Jung Super 80 new york, fra 1911-1923. Den skulle gerne være klar til barbering, det lovede annoncen. Jeg er næsten på bar bund, hvad angår strop, slibepasta osv..
Hvad skal jeg bruge?? - hvor køber jeg det? Jeg er en som en knas tør svamp - hvor viden er som vand for mig!! Fortæl fortæl, hvis I ved noget.
Billeder kommer senere...
Mvh Lars Jensen
|
Søren H. Møller
|
14. december 2010
Hej Lars.
Det lyder spændende, og jeg kan godt sige dig, at hvis du har tålmodigheden og holder ved, så åbner der sig en helt ny verden indenfor barbering.
Indlæringskurven er noget længere end når man bruger en DE, men jeg synes, det er det værd.
Straightrazorplace er et rigtig godt forum og de har også en del tutorials som kan lede en på rette vej. B&B er heller ikke dårlig, de har en sektion helliget rageknive og også her findes der rigtig mange vidende personer - en del er gengangere i begge fora. Af de to er jeg kun medlem af B&B, det forum dækker rigeligt alle de facetter indenfor barbering, som jeg interesserer mig for.
Til en start er det ikke strengt nødvendigt med en pasta, men du har brug for en strop, medmindre du vil stroppe på avispapir, hvilket jeg har læst, der er flere der har gjort. Jeg vil klart anbefale stroppen, men lad være med at gå ud og købe en dyr strop som den første - fordi du vil uvægerligt komme til at snitte i den. Jeg vil også anbefale at få en linned strop, man kan få linned/læder som kombo, det er noget, der virkelig hjælper med til at holde æggen skarp. Hvis du vil benytte slibepasta, skal du have en strop mere, for pastaen kan ikke fjernes. Jeg valgte en helt billig løsning her, jeg købte et stykke glat læder i en hobbybutik (3-4 cm bred), skar det til i strop-længde og kom pasta på den. Et stykke lædersnor i begge ender, og vupti en pasta-strop. Den ser ikke fornem ud, men den virker, og det er ikke ret tit, jeg bruger den. Man skal være lidt forsigtig med at bruge pasta, da det fjerner metal lige som en slibesten, bare ikke lige så hurtigt.
Det virker måske lidt fjollet, men det kan være en god ide at øve sig på strop-motorikken med en almindelig spisekniv på stroppen, eller hvis den ikke er i hus, så et glat læderbælte man har hængt op.
Ovennævnte fora har handelspladser, hvor man kan købe fra andre medlemmer og henvisninger til butikker med udstyr - de er dog fortrinsvis amerikanske, så der er lige moms og PostDanmarks uhyrlige gebyrer at tage højde for.
Der findes dog også europæiske forhandlere, og her kan jeg varmt anbefale Martin fra rasurpur.de og Neil fra strop-shop.co.uk Begge har også en slibe-service, og de kan begge virkelig give en ragekniv en skarp æg.
Som nybegynder vil man have en tendens til at sløve kniven hurtigt, ikke pga. brug, men fordi man har en dårlig strop teknik.
Jeg ved ikke, om du har i tankerne, at du selv vil slibe din ragekniv, men mit råd vil være at sende den ud til slibning indtil du er fuldstændig sikker på, at det er noget du vil bruge tid på. Slibesten er ikke billige, og man kan sende sin ragekniv til slibning nogle gange for de beløb. Der er også dem, det overhovedet ikke interesserer og som altid sender deres rageknive til slibning i stedet for at have besværet selv - det er absolut ikke et "must" selv at kunne slibe.
Puha, det blev lidt mere omfattende end jeg havde regnet med, men kom igen (hvis du tør), hvis du har flere spørgsmål :o)
Mvh. Søren
|
Lars Jensen
|
14. december 2010
Jeg kender det godt, Søren!! ;-)
Når først jeg kommer igang med at snakke om De barbering, så er jeg svær at stoppe igen!! :-))
Rigtig gode råd du kom med, det var lige det jeg behøvede!! Jeg har fundet en strop på "bugten" til en billig penge. Den er fra solingen. Det så ud til at den har filt på den ene side og læder på den anden. 25€. Det synes jeg er en ok pris. Det er fra den tyske hjemmeside, så jeg undgår at den bliver stoppet i tolden!!
Jeg har ikke tænkt mig at slibe kniven selv. Er det ikke også det der hedder at hone sin kniv?
Jeg har en rimelig god mavefornemmelse omkring det her rageknivs eventyr jeg begiver mig ud på. Jeg glæder mig helt vildt til den kommer.
I skal nok komme til at høre nærmere....
Mvh Lars Jensen
|
Søren H. Møller
|
15. december 2010
Det bliver spændende at høre om den videre fremfærd :o)
Du har sikkert youtube't emnet, men alligevel...her kommer et par stykker, som jeg havde god hjælp af.
Stropping http://www.youtube.com/watch?v=liKY...
Barbering Den første her har tilmed humor :o) http://www.youtube.com/watch?v=mK3I...
Det her går stærkt for en nybegynder http://www.youtube.com/watch?v=Ruuu...
Hans teknik er ikke perfekt, personligt synes jeg hans vinkel er for stor, men den giver stadig et blik, og hvad der virkeligt hjalp mig var, at han bruger én hånd. Jeg har ikke motorikken til at bruge begge hænder, og det er der mange, der anbefaler, at man gør. http://www.youtube.com/watch?v=1TZr... http://www.youtube.com/watch?v=-nUG...
Endnu en god video http://www.youtube.com/watch?v=KQLg...
Mvh. Søren
|
Lars Jensen
|
18. december 2010
1000 tak ;-)
|
Pan Alexander Yardy
|
26. december 2010
DVD
Hej Lars.
Jeg ligger inde med en DVD lavet af en gut der hedder Lynn Abrams. Det er ham der har StraightRazorPlace. Jeg har set den igennem og den indeholder ALT du har brug for at vide om slibning, restaurering, barbering, produkter osv. DVD'en er på engelsk.
DVD'en vil jeg gerne forære dig, da jeg ikke kommer til at bruge ragekniv - jeg holder for meget af mine DE-skrabere, især min Gillette Aristocrat Ajustable. =)
Send mig en mail på yardy.post@gmail.com om hvor jeg skal sende skiven, og den vil være på vej i posten.
Mvh Pan Yardy
Sidst opdateret den 26. december 2010 kl. 17:28
|
Lars Jensen
|
27. december 2010
Wauw, TAK!!
Email er sendt afsted. :-)
Glædelig jul!!
Mvh Lars Jensen
|
Pan Alexander Yardy
|
27. december 2010
=)
Det er super at kunne sprede lidt glæde.
God fornøjelse med skiven og kniven.
Mvh Pan
|
Lars Jensen
|
29. december 2010
Så skete det!! ;-)
Jeg modtog min "shave ready" kniv fra "bugten" i går, M Jung super 80. Cirka fra 1911-1923. I dag skulle det så være. Til at starte med var jeg lidt nervøs for at starte, pga at der var "hakker" ude for enden af kniven på bladets æg. Men jeg ville give det en chance. Jeg stroppede den en 30 gange før jeg startede, det "sang" lidt. Det går jeg ud fra at det gør fordi det er en Extra hollow ground ragekniv!!?? Hele seancen blev lidt besværliggjort af mine briller!! Øv bøv... Men den skuffelse var ingentig i forhold til den skuffelse at kniven IKKE var "shave ready". Den hakkede sig igennem. Det kan godt være at jeg har kraftigt skæg, meeen alligevel!?? Jeg skiftede så over til en biedermeier fra solingen ca 1950, som ser ud til a være ubrugt, der er desværre diverse rustpletter hist og pist. Det var en helt anden oplevelse og det kom til at "fungere" en del bedre end smørkniven. Jeg skiftede derefter over til Merkur 37G Slant. Mmmmmmmmm ;-))
Jeg har ikke endnu opgivet på projekt ragekniv.
Er der nogle der har erfaring med en butik i holte der sælger knive. Naturgalleriet. Sliber de rageknive? De holder julelukket.
Er en Extra hollow ground ragekniv det rigtige valg til kraftigt skæg?
Mvh Lars Jensen
|
Søren H. Møller
|
29. december 2010
Hej Lars.
Jeg er da ked af at høre, at din første oplevelse har været dårlig. Men... kniven kan faktisk godt have været "shave-ready" da du modtog den, og en dårlig stropning har så sløvet æggen.
Min første ragekniv var slebet/hvæsset af Lynn Abrams, og jeg stroppede den ikke før første barbering, da jeg havde læst, at risikoen for at sløve æggen var meget stor som nybegynder. På den måde vidste jeg, hvordan det skulle føles, når kniven er skarp. Du kan dog også sagtens have været ude for, at den ikke var "shave-ready", når den er fra E-bay, det er (bestemt) ikke alle sælgere man kan (eller bør) have tillid til.
En hollow ground ragekniv vil ofte "synge", når den stroppes, mens en kileformet intet siger. Og det at den synger, betyder også, at du har fat i noget af det rigtige i din stropning :o)
Et par rustpletter gør absolut intet, de kan oftest poleres væk (PAS PÅ FINGRENE), det vigtigste er, at skæret ikke er beskadiget. Hvis du polerer med maskine, skal du passe på, at metallet ikke bliver for varmt, det kan ødelægge hærdningen. Et godt tip er, at man skal kunne holde fingrene på metallet på modsatte side af poleringen, når det bliver for varmt, er det tid til en pause eller køling i noget vand.
Et andet rigtig godt tip jeg fik, da jeg begyndte, er at barbere sig med tillid (?) - det engelske ord var 'confidence', og jeg kan ikke lige finde en bedre oversættelse - men meningen var, at man ikke skal være for forsigtigt, man kan faktisk godt barbere sig for langsomt, hvilket var mit problem i starten. Efter dette råd gik det pludselig hurtigt fremad. Nå ja, det er også bedre med flere små barberstrøg frem for ét langt.
Og så skal du lige have i baghovedet, at indlæringskurven er både højere og længere med en ragekniv end med en DE, det er et spørgsmål om tid og tålmodighed - men det skal nok komme.
Mvh. Søren
|
Lars Jensen
|
30. december 2010
Tak Søren. :-)
confidence = Selvtillid.
Hvis man nu får sløvet sin kniv ved forkert stropning, kan man så selv rette op på det med en rigtig stropning?
Er en Extra hollow ground ragekniv det rigtige valg til kraftigt skæg? - Eller skal det muligvis være en kileformet, som du nævner?
Er der nogle der har erfaring med en butik i holte der sælger rageknive.Naturgallerie?
Mvh Lars Jensen
|
Lars Jensen
|
30. december 2010
Lige nogle flere spørgsmål...
Skal man gå efter 100% carbon rageknive, eller rustfrit stål??
Mvh Lars Jensen
|
Søren H. Møller
|
30. december 2010
Hej Lars.
Hvis man ikke har "rullet" æggen for meget, kan den godt reddes igen med en ordentlig gang stropning. Jeg formåede at sløve min første ragekniv lidt, men da jeg fik styr på stropningen, gav jeg den en ordentlig tur på både linned og læder - og en ordentlig tur er 100+ stryg - og det fik den tilbage på sporet. Ikke helt så skarp som oprindeligt, men i en tilstand hvor man sagtens kunne barbere sig uden problemer. Den er nu nået til et punkt, hvor den snart skal en tur på hvæsse-stenen, men jeg regner med, at 25 omgange vil være nok til at bringe den tilbage til start. Man kan også give den lidt mere hjælp, hvis man har en strop med pasta, her skal man dog være mere forsigtig og ikke give den mere end 10-15 omgange, for pastaen fjerner metal. Ikke så meget som en slibesten men alligevel. En pasta-strop kan også være med til at forlænge perioden, inden kniven skal slibes igen.
Det er underordnet, hvor meget eller lidt din ragekniv er "grounded", det er et spørgsmål om skarphed. Selv med et kraftigt skæg kan man sagtens få tætte, komfortable barberinger med Full Hollow Ground. Du skal dog ikke gå under 5/8". Især på nettet findes der en del 4/8" knive, men de er ret svære at barbere sig med pga. det lille blad. Det er svært at få, og holde den rigtige vinkel - selv foretrækker jeg 6/8" eller 7/8".
Carbon eller rustfri er (til dels) et spørgsmål om præference. Generelt kan man sige, at en ragekniv i carabon er lettere at slibe, til gengæld skal man bruge mere tid på rengøring efter brug, få den tørret grundigt af så den ikke ruster - omvendt for kniven i rustfrit stål.
Jeg foretrækker selv carbon, og har ikke det mindste imod at man skal "pylre" lidt om kniven efter barbering, det er en del af ritualet, lige som rengøring af børsten. Jeg ved det er nørded, men jeg nyder min barbering hele vejen igennem, indtil det hele er sat på sin rette plads igen :o)
Slibning af rageknive i Holte ved jeg intet om.
Mvh. Søren
|
Lars Jensen
|
30. december 2010
Alletiders!!
Endnu en gang tak for et fyldestgørende svar. :-))
Er det forstået rigtigt at Carbonknive bliver hurtigere sløve, frem for rustfrie knive? Hvis en knive, enten carbon eller rustfri, bliver sløv af barbering, kan man så stroppe dem skarpe igen? - Er det for naivt at tro? ;-)
Mvh Lars Jensen
|
Søren H. Møller
|
31. december 2010
Nej, carbon-knive bliver ikke hurtigere sløve.
Jeg så engang en udsendelse med en erfaren smed, der skulle bedømme kvaliteten af nogle køkkenknive, og de fleste er jo af rustfast stål. Han gav dem ikke mange stjerner, de var for dårligt smedet efter hans mening, selv en dyr kniv som Global ville han anbefale folk at holde sig fra. Jeg ved faktisk ikke om det kan lade sig gøre at få en køkkenkniv af kulstof stål, men det var hans anbefaling. Den ruster hvis den ikke bliver tørret af, men den tager en æg bedre end en rustfast og holder den længere - ifølge ham. Det samme må så gøre sig gældende for rageknive.
Det rustfaste er bekvemmeligt, og når mange firmaer reklamerer med "kirurgisk stål", ja så er det ikke fordi det nødvendigvis er bedre, men fordi det er langt nemmere for hospitalerne, når de skal autoklavere instrumenterne, at de ikke skal tørres efterfølgende for at undgå rust - men et godt salgstrick er det da. Jeg ved at Neil Miller fra strop-shop.co.uk tager mere for at slibe en rustfast kniv end en af carbon, og det siger mig, at det tager længere tid at få en ordentlig æg på en rustfast kniv.
Til det sidste spørgsmål; nej - og dog lidt ;o) Du kan vedligeholde æggen ved stropning, og dermed forlænge den tid du kan barbere med kniven, før den skal slibes (hones på engelsk). Man kan yderligere forlænge den periode lidt, hvis man af og til giver den en tur på en strop med en eller anden form for pasta, men du kan ikke stroppe for evigt, heller ikke med pasta. Kniven skal på en sten på et eller andet tidspunkt, hvor hurtigt det er nødvendigt, afhænger af mange faktorer; hvor god ens teknik er, skægvæksten og den generelle vedligeholdelse af ragekniven.
Som en god - nå ok, så lad os sige hæderlig - soldat, så tager jeg mig af mit "våben" før mig selv efter barberingen. Dvs. jeg skyller/renser kniven, og tørrer den grundigt i et rent og tørt håndklæde, hvorefter den får 10 omgange på linned stroppen for at tørre æggen for evt. rest-fugt. Herefter renses barberkosten og til sidst det gamle ansigt :o) Kniven lægger jeg i halvt sammenfoldet stand uden for badeværelset - men jeg har heller ingen små børn rendende. Men det er bedst, hvis kniven kan få lov at tørre helt, inden den foldes sammen. Det kan ikke helt undgås, at der kommer vand ind mellem håndtag og tang. Placeringen uden for badeværelset, er også for at skåne kulstof-stålet mest muligt mod fugt.
Mvh. Søren
Sidst opdateret den 31. december 2010 kl. 00:12
|
For at besvare dette indlæg skal du være logget ind
Login
|