25. november 2019
Man kan godt finde kit, som består af 3-4 sten, men man skal se sig godt for, for en del af dem er beregnet til slibning af værktøj og køkkenknive, så dermed er kornstørrelsen for grov for den groveste og ikke fin nok for den fineste sten.
Og så er det som så meget andet afhængig af økonomi og ambitioner :o)
Hvis du kun skal vedligeholde en allerede skarp kniv, så vil et par slibesten kunne gøre det, og hvis du vil kunne slibe en kniv op fra bunden eller restaurere en, så kræver det nogle flere sten.
En kombisten og en afslutter sten, hvis det drejer sig om almindeligt vedligehold. En kombisten i området området 3.000-8.000 eller 5.000-8.000. Man skal dog være opmærksom på, at skal man "sætte æggen" dvs. give kniven en ny æg, så kan det tage ret lang tid med en 5.000 grid sten. Afslutter stenen kan være en naturlig sten eller en syntetisk omkring grid 10.000-12.000.
Pasta på en strop kan forlænge æggens levetid lidt, men den kan ikke gøre det ud for en reel slibning, den bliver man nødt til at give kniven på et eller andet tidspunkt. Man skal også være forsigtig med brugen af pasta-strop, da pastaen er et slibemiddel og den fjerner metal, så 10-15 laps (ture) er nok, og ikke en hverdagsbegivenhed. Og så skal man lige være opmærksom på, at en strop der har fået pasta, kun kan bruges til den ene ting pga. pastaens slibeeffekt - så hvis man vil have en pasta strop, skal man have to stroppe. I mine øjne er det dog ikke nødvendigt med en pasta strop, og selvom jeg har en, så foretrækker jeg at give en kniv, der trænger til en opstramning, en tur på min afslutter sten, det synes jeg, giver en mere behagelig barbering.
Hvis man har ambitioner om evt. restaurering af gamle rageknive, så er det "nødvendigt" (alt er relativt) med sten der dækker området 300-500 op til 10-12.000, og hvis man er virkelig feinschmecker op til 16.000.
|