1. maj 2015
Nu kan en barberkost tabe ret mange hår uden, at det kan ses eller mærkes, og som Brose skriver, så er det helt naturligt, at der smides et hår en gang imellem.
Umiddelbart kan jeg komme på tre scenarier hvor hårtabet vil være unaturligt stort; 1) Hvis barberkosten ikke opblødes nok, så hårene bliver fleksible. Hvis de ikke er bløde nok, er der en risiko for at vil de knække.
2) Hvis barberkosten opblødes for kraftigt. Det kan fx. være, hvis man lader den stå i vand op til knuden. Hårene trækker vand til sig, og udvider sig, og derved sætter de knuden under pres, så den (dvs. limen) med tiden kan sprække og derved frigive hår. Og det her scenarie bliver kun værre, for med en sprække kan der nu trænge vand ind i knuden, og man er kommet ind i en ond cirkel.
3) Hvis man bruger for varmt vand under opblødningen. Det er dejligt med varme hår, når man påfører skum i ansigtet, men hvis vandet er meget varmt, kan der opstå samme problem som ovenfor; knuden kan begynde at sprække. Jeg har set folk, der restaurerer barberkoste beskrive en nem måde at at få en gammel knude ud på - de smider barberkosten i kogende vand i et par minutter, og så er knuden lige til at trække af. Jeg har ikke selv benyttet denne metode, da jeg ikke vil risikere, at beskadige håndtaget, men det understøtter forklaringen.
Jeg er begyndt at barbere mig i koldt vand, da jeg synes, resultatet er bedre, men jeg bruger af og til også varmt vand, hvilket vil sige lunkent (40-45 °C), til at opbløde barberkosten, og vandet dækker aldrig mere end 3/4 op af hårene. Kapillar effekten skal nok trække vand op i resten af knuden til at blødgøre hårene tilstrækkeligt.
Et lille fif hvis man blødgør sin kost i koldt vand; tilsæt en dråbe flydende sæbe til vandet, eller lad lige de fugtede hår køre hen over barbersæben inden den stilles til opblødning. Sæben nedsætter overfladespændingen på vandet, og derved opblødes kosten hurtigere i det kolde vand, hvor den ellers skal have lidt længere tid.
Når jeg er færdig ryster jeg forsigtigt overskydende vand af, klemmer forsigtigt vand ud af den yderste 1/4 og tørrer herefter kosten i et håndklæde, ved at lade hårene køre frem og tilbage langs kanten af den frie hånd. Jeg forestiller mig lidt, at det svarer til at køre kosten over kæbebenet, og hvis man gør det uden at presse kosten, så er det tilstrækkeligt. Herefter skal den lufttørre et tørt og godt ventileret sted. Om man stiller den på håndtaget eller hænger den, tror jeg er en smagssag på linje med Manchester Utd. eller Liverpool, Canon eller Nikon etc. :o) Jeg har altid stillet mine på håndtaget, og har indtil nu ikke haft problemer. Jeg tror ikke, man kan gøre noget forkert her, medmindre kosten ikke bliver helt tør mellem barberingerne.
Nu er jeg barberkost-fanatiker, men efter min mening, er barberkosten (sammen med ragekniven) den del af barbergrejet, der kræver mest omhu i håndteringen.
Undskyld, det blev lidt langt - sådan er det at være nørd ;o)
Mvh. Søren
|