Forum - Skrabere og barberblade - Sedef shavette type
Bruger 

Søren H. Møller


6. september 2013

Sedef shavette type

Shavette er Dovos navn for en ragekniv med udskifteligt blad. Navnet er dog efterhånden blevet synonymt med den type af barberudstyr, og jeg vil tillade mig at bruge den benævnelse, da det er noget lettere end 'ragekniv med udskifteligt blad'.

Modellen fra tyrkiske Sedef, er en meget prisvenlig udgave af de shavetter, der findes på markedet.
Der er ikke det store hokuspokus ved den, den er meget simpelt bygget op af plastik og presset rustfri stålplade. Det betyder også, at den er meget let, kun 22 gram.

Nitten, der holder håndtaget og blad-delen sammen, er tilpas stram til, at åbningen fastholdes, uanset hvor meget eller lidt man åbner den. Det er noget jeg godt kan lide, da jeg føler, at der så er mere styr på det hele. Om den bliver ved med at være så stram ved regelmæssig brug, kan kun tiden vise.

Der kan bruges almindelige barberblade, der er delt på midten, eller man kan investere i en pakke halv-blade fra fx. Derby, så slipper man for at skulle stå og knække et DE-blad.
Isætningen af bladet første gang, var noget af opgave. Pladerne der holder bladet var utroligt stramme, og jeg kunne ikke få bladet helt på plads, på trods af, at jeg forsøgte at presse det ned med en skruetrækker. så den første barbering blev foretaget med bladet stikkende 2-3 mm ud, hvilket ikke var særligt betryggende.
Efterfølgende fjernede jeg bladet, og trak en lille urmager skruetrækker mellem pladerne, og det gjorde underværker. Det løsnede pladerne så meget, at jeg nu kan sætte et blad i med fingrene.
Så jeg vil helt klart anbefale, at man trækker et eller andet tyndt mellem pladerne, inden man forsøger med et blad (kunne fx være en neglefil).

Jeg har på et eller andet tidspunkt læst, at teknikken med en shavette type skulle være anderledes end med en ragekniv. Det kan jeg ikke tilslutte mig. Jeg har brugt fuldstændig samme teknik, som når jeg anvender ragekniv, og kan ikke lige komme på, hvordan teknikken skulle være anderledes.
Den føles anderledes under barberingen, men det har bl.a. noget med vægten og størrelsen af bladet at gøre. Shavetten er noget lettere og blad-delen er lige tynd over det hele, mens en ragekniv er tykkere langs rygraden, fordi rygraden bruges til at få den rette vinkel ved hvæsning.
Jeg har også set nævnt, at barberingen bliver tættere med shavette typer end med ragekniv. Det er jeg heller ikke enig i, jeg får lige så tætte barberinger med mine rageknive, så det er ikke det argument, der skal få en til at købe en shavette.

Det er i småtingsafdelingen, men...
blad-delen er 5,5 cm lang, mens barberbladet kun er 3,7 cm, og når man er vant til at have skær langs hele bladets længde, så er det lidt af et irritationsmoment, for når der kommer skum på bladet, kan man ikke længere se, hvor det barberer, men når man kører bladet over huden fjerner den skummet i hele blad-delens længde. Det har bevirket, at jeg med shavetten har ændret lidt på den måde jeg barberer mig på. Hvor jeg normalt barberer mig fra øret og ind mod næsen, er det omvendt med shavetten, på den måde kan jeg se bladet, og der kommer ingen "helligdage".

Jeg indrømmer gerne, at jeg er en barber-snob, og at jeg foretrækker en ragekniv frem for en shavette type.

Ulemperne for mig ligger i:
-Størrelsen af Sedef shavetten. Den svarer nogenlunde til en 4/8" ragekniv, og jeg foretrækker simpelthen en, der er større.
-Den er meget let, og jeg føler mig mere tryg med noget, der har mere tyngde. Men det kan være et spørgsmål om tilvænning, der kan jo også være stor forskel på DE-skrabere.
-At der skal sættes blad i. Det har været den største udfordring for mig, at skulle sidde og fedte med bladet og få det på plads. Igen måske bare et spørgsmål om noget mere øvelse, men her synes jeg bare, at håndteringen af en ragekniv er nemmere.
-At bladet ikke har fuld længde.

Men jeg er ikke mere snob, end jeg også kan se fordele:
-Den er væsentligt billigere end en ragekniv.
-Man er fri for at vedligeholde æggen pga. det udskiftelige blad.
-Man kan bruge et hvilket som helst barberblad.
-Rejsevenlig. Den er lille og let, og skulle bagagen blive væk, har man ikke mistet en større sum eller en ragekniv man holder af.

Det har været sjovt at prøve en shavette type og se, om sammenligningerne mellem den type og en ragekniv var rigtige.
Jeg synes ikke, de er rigtige, man kan sagtens sammenligne en shavette type med en ragekniv, når det kommer til teknik, det vil i mine øjne være meget små justeringer, der skal til.
Man kan jo også få shavette typer med et højere prisskilt - Dovo og Feather er to af dem, der lige ligger forrest i hukommelsen.

Hvis man er usikker på, om en ragekniv er noget man vil investere tid og penge i, men alligevel gerne vil prøve, så er Sedef shavetten efter min mening helt klart en prisbillig mulighed for at blive introduceret til den form for barbering.
Det kan også være, at man ikke vil have besværet med at vedligeholde æggen på en ragekniv (stropning og hvæsning), men igen er usikker på om en investering i en af de mere dyre shavette typer er vejen frem, og igen er Sedef i mine øjne et godt udgangspunkt. Man kan for forholdsvis små penge prøve typen, og hvis det er noget, der fænger, kan man altid investere i grej af en lidt højere kvalitet.

Alt i alt, synes jeg Sedef'en har været sjov at stifte bekendtskab med, og jeg vil da også bruge den fremover fra tid til anden, om ikke andet så for at jeg ikke skal blive alt for snobbet  ;o)

Mvh.
Søren

For at besvare dette indlæg skal du være logget ind
Login
Om Proshave

Barbergrej til den ultimative barbering

Proshave er den officielle danske og skandinaviske distributør af Proraso, Floris of London, Mühle Shaving, Truefitt & Hill, Taylor Of Old Bond Street, Derby, Merkur, Dovo, Pils Rasur, Marvis, Mondial, Mr. Bear, Mario Lorenzin 1975, Alvarez Gómez, Irving Barber Company, Floïd, LEA Classic, Alvarez Gómez, Baxter of California, Daimon Barber, Bro Shaver, Floïd, Klar Seifen, Etch, nom, One Blade, Percy Nobleman, Tenax og The Holy Black.

Herudover forhandler vi flere eksklusive mærker til personlig pleje, skægpleje og alt til mænds daglige barbering. Køb bl.a. barberblade, skraber, barbersæt og skægpleje til fantastiske priser.

Proshave - alt til den perfekte barbering (og meget andet).

Kundeservice

Hvis du har det mindste spørgsmål til en ordre, produkter eller anvendelse er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os på chat, mail eller telefon!

Hér kan du læse mere om:
Fragt, levering & returnering
Handelsbetingelser & GDPR
Presse
Om os
Kundeklub
Tilmeld nyhedsmail
Cookie-præferencer

Proshave   |   Gunnar Clausens Vej 17 C   |   8260 Viby J   |   +45 70 70 18 08   |   CVR: 32 67 11 44   |   info@proshave.dk