Forum - Skrabere og barberblade - Nybegynder med ragekniv
Bruger 

Danny Gammelholm


25. januar 2014

Nybegynder med ragekniv
Hej derude.

Jeg har fået min første ragekniv, da jeg synes det kunne være lidt sjovt at barber mig med sådan en.
Da jeg fik den var den lidt sløv, så vil da selvfølgelig lige slibe den på en læderstrop. Men jeg sleb og sleb, og der skete bare ingenting, den var slet ikke blevet skarpere - hvordan kan det være ? Så jeg har slebet den på vores knivsliber, som vi bruger til vores køkkenknive, så nu er den skarp :)

Så kom det spændende øjeblik, hvor jeg skulle prøve den for første gang. Jeg får smækket skum i ansigtet med sæbe og kost, og tager de første par strøg diagonalt ind mod munden.. Men resultatet er bare, at den river i skægget i stedet for at skære, hvilket gør lidt ondt. Tænker så at den ikke er slebet nok, så sliber den lidt mere. Prøver så igen, og den river stadig skægget af! opgav så, og tog min skraber ..

Hvad gør jeg galt ?

Mvh. Danny

Søren H. Møller


26. januar 2014


Hej Danny

For at svare på dit spørgsmål: Alt!

Billedet viser min umiddelbare reaktion, da jeg læste dit indlæg.

Tager vi det i rækkefølge, så bruges læderstroppen til at holde kniven skarp i længere tid, den kan ikke bruges til at slibe kniven - gøre den skarp, hvis den er sløv, dertil kræves en sten, eller det der hedder 'lapping film'.

Det næste du har gjort, fylder mig med gru.
Hvis du er heldig, kan ragekniven måske reddes, men du kan også have ødelagt den fuldstændig ved den proces.
Man kan ikke slibe en ragekniv på en knivsliber til køkkenknive. Vinklen er forkert, og stenen er alt for grov.

En køkkenkniv skal kunne skære gennem kød, sener, frugt, grøntsager osv. Det kræver en anden og mere robust æg, end den der  er behov for på en ragekniv. Æggen på en ragekniv er mere tynd og meget mere delikat. Vinklen på de to typer æg er heller ikke ens.
Hvis jeg husker korrekt, ligger vinklen på en køkkenkniv på ca. 30°, mens den ligger på 15-18° for en ragekniv.
Stenen på knivsliberen er også meget grov, hvilket giver en grov æg (den ser nærmest savtakket ud på mikroskop billeder), og det er grunden til, at når man sliber en ragekniv, så bruger man normalt forskellige sten, der bliver finere og finere så "savtakkerne" poleres væk.

Efter du har slebet din ragekniv, kan du nu bruge den til at skære bøffer med eller snitte grøntsager, men den kan ikke bruges til barbering.


Mvh.
Søren

Danny Gammelholm


26. januar 2014


For dælen, der kan man bare se.. nybegynder af første klasse.

Har været ude og kigge på kniven, og kan se at den ikke på nogen måde er blevet deform (savtakket) så vil da prøve, at se om jeg kan redde den.

Som plaster på såret, er det "heldigvis" ikke en dyr kniv (150kr)
Ellers må jeg jo bruge den til mine bøffer :)

Men du skal have tak for dit indlæg, så blev jeg så meget klogere :)

Mvh. Danny

Søren H. Møller


26. januar 2014


Nybegynder måske...men man kan jo ikke vide alt  :o)

En evt. savtakket æg, kan kun ses med forstørrelse, men den kan ofte mærkes under barbering. Jeg har fundet et foto på nettet, der viser hvad jeg mener.
http://straightrazorplace.com/attac...

Du kan evt. sende ragekniven til slibning og lige give vedkommende et praj om, hvad der er foregået inden.
Proshave har et samarbejde med et firma, hvis du ikke kender nogle, der kan gøre det:
http://www.proshave.dk/slibning-af-...

Der vil nok være forskel på "skaden", alt efter om det er en elektrisk sliber, eller en af dem hvor man trækker kniven igennem.
Førstnævnte giver nok den største ravage, da den fjerner mest metal (og det var sådan en, jeg havde i tankerne).
Er det sidstnævnte, så er skaden nok ikke så stor, og så tror jeg sagtens kniven kan føres tilbage til barber-tilstand.
Jeg har "reddet" et par gamle rageknive, hvor der skulle slibes en del, før man kom ned til solidt metal, der kunne frembringe en æg egnet til barbering.

Jeg håber, du får reddet ragekniven, og får prøvet hvordan en "rigtig" barbering er  :o)

Mvh.
Søren

Danny Gammelholm


29. januar 2014


Har prøvet at barbere mig igen, efter jeg har slebet den utallige gange på læderstroppen. Altså kniven er skarp, det kan jeg mærke, men den skærer slet ikke noget skæg af. (ved godt at den muligvis er defekt, men burde den ikke bare tage lidt af?)

Et andet spørgsmål: kan jeg ikke selv anskaffe en slibesten af korn 3000 & 8000, også prøve mig frem ? har en ide om, at jeg vil gøre det til min lille hobby :)

Søren H. Møller


29. januar 2014


Den kan sagtens være og føles skarp, men bare ikke til barberingsformål. Og som nævnt, så er hverken vinklen eller æggens tykkelse uden betydning. En ragekniv er væsentlig tyndere end en køkkenkniv.

Som nybegynder er der også en meget almindelig fejl, som man laver, nemlig at "rulle" æggen når man stropper.
Modtager man en ragekniv, der er klar til brug, og får rullet æggen, ja så skal den slibes igen.
Nu siger jeg ikke, at der er det, der er årsagen - men det er en meget almindelig forekommen fejl.
Check evt. youtube for "Stropping" - det føltes meget mærkeligt og fjollet, men jeg øvede mig godt og grundigt med en smørkniv og et bælte, indtil jeg var sikker på, at bevægelserne lå på rygraden, og at jeg ikke løftede knivens ryg fra stroppen og derved risikerede at rulle æggen.
7-9-13 så har jeg endnu ikke rullet en æg, og tillægger det helt sikkert "træningen", men jeg har læst om en hel del, der har.

Du kan sagtens anskaffe dig nogle sten, og så slibe kniven selv.
Jeg vil anbefale dig at researche på youtube efter "hone a straight" eller "hone a razor" og prøve at lære, hvordan man gør. Det er virkelig guld værd og rigtig sjovt (sagde nørden), når man lige får taget på det.

3.000 og 8.000 er et rigtig godt udgangspunkt, og selvom de ikke er billige, så vil jeg anbefale dig også at få en på 10.000 eller 12.000 til at slutte af på. Eller evt. en natursten som fx en belgisk Coticule eller en japansk sten.
Afslutning på 8.000 kan godt lade sig gøre, men barberingen føles meget bedre, jo højere grit man kan slutte af på.
Jeg har ingen erfaring med de japanske sten (kun hørt godt om dem), men jeg elsker den æg, man får fra en Coticule, og det er altid den, jeg slutter af på.

Check evt. http://www.coticule.be/ for mere information om de belgiske sten, men der er også rigtig god information om slibning af rageknive, som sagtens kan overføres til kunst-sten.

Hvis du synes stenene er dyre, så er der også mange, der har fået rigtig gode resultater med lapping film, som er en slags utroligt fint sandpapir.
Youtube: "lapping film" eller hone film" og en Google søgning vil sikkert komme op med en del sider, hvor de kan købes. Det er en virkelig prisbillig måde at komme i gang på.

Jeg har ikke selv prøvet film, men er lidt nysgerrig efter at se, om man kan mærke forskel i barberingen, og om der er forskel på hvor hurtig man opnår en god æg.

Mvh.
Søren

For at besvare dette indlæg skal du være logget ind
Login
Om Proshave

Barbergrej til den ultimative barbering

Proshave er den officielle danske og skandinaviske distributør af Proraso, Floris of London, Mühle Shaving, Truefitt & Hill, Taylor Of Old Bond Street, Derby, Merkur, Dovo, Pils Rasur, Marvis, Mondial, Mr. Bear, Mario Lorenzin 1975, Alvarez Gómez, Irving Barber Company, Floïd, LEA Classic, Alvarez Gómez, Baxter of California, Daimon Barber, Bro Shaver, Floïd, Klar Seifen, Etch, nom, One Blade, Percy Nobleman, Tenax og The Holy Black.

Herudover forhandler vi flere eksklusive mærker til personlig pleje, skægpleje og alt til mænds daglige barbering. Køb bl.a. barberblade, skraber, barbersæt og skægpleje til fantastiske priser.

Proshave - alt til den perfekte barbering (og meget andet).

Kundeservice

Hvis du har det mindste spørgsmål til en ordre, produkter eller anvendelse er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os på chat, mail eller telefon!

Hér kan du læse mere om:
Fragt, levering & returnering
Handelsbetingelser & GDPR
Presse
Om os
Kundeklub
Tilmeld nyhedsmail
Cookie-præferencer

Proshave   |   Gunnar Clausens Vej 17 C   |   8260 Viby J   |   +45 70 70 18 08   |   CVR: 32 67 11 44   |   info@proshave.dk