Ronge
|
6. marts 2014
Muhle straight razor
hej,
efter at have skiftet over til en DE safty razor med stor succes og glæde har jeg fået mod på at måske skulle prøve at købe en straight razor og forsøge mig med det også.
men ved ikke helt hvad jeg skal gå efter, det skal være noget god kvalitet, og helst en kniv til under 1000 kr, hælder meget til noget DOVO.
men fandt så ud af at Muhle som alt mit andet grej er fra har lavet en kniv også, som jeg dog ikke kan finde på danske hjemmesider, og meget få forummer har nævnt den, så det er lidt svært at finde ud af om den er god,
men det er en 5/8" - som jeg har hørt er den bedste størrelse til begyndere. og den har en carbon steel Solingen klinge - synes når man læser rundt på nettet at det er det man skal gå efter.
er det nogle experter her som kan fortælle om det er et godt køb???
|
Søren H. Møller
|
6. marts 2014
Hej Ronge.
Du kan godt vælge Mühles model - den er højest sandsynlig fremstillet af Dovo. Der findes ikke så mange producenter af rageknive, så der er en del rageknive, der kommer samme sted fra, men med forskellige mærker på kniven. Dovo laver også Edwin Jagger m.fl.
Hvis dit kriterium er 1000,- kr, så har du nu en del muligheder.
Dovo som du selv nævner, men også Thiers-Issard har nogle under 1000 kr.
Prøv evt. at checke http://www.revisor-solingen.de/inde..., de har både nyfremstillede og nye gamle rageknive. Med nye gamle mener jeg, at det er rageknive der er fremstillet for mange år siden, men som aldrig har været brugt.
Böker kunne også være et valg, de har i hvert fald én model til lige under en tusse.
Gå efter 5/8" eller 6/8".
Mvh. Søren
|
Ronge
|
6. marts 2014
Det ville være fint hvis kniven var samme mærke som resten jo, selvom jeg godt ved at det jo ikke har nogen som helst betydning :-) men har også et godt indtryk af at Mühle ikke er et mærke som man går helt galt i byen med, de er kendt som en god kvalitet, efter hvad jeg kan finde, men de har ikke lavet ret mange knive...
Er der noget mht. Formen eller metallet jeg bår tage højde for? Kulstof eller stål, enden kan være kantet, rund eller spids, betyder skaftet noget? Er plastik ligeså godt som træ? Er en vægten noget jeg skal gå efter, Og man kan få dem med en bue har jeg set, hvor andre er med lige kniv? Og hvad betyder det der med hollow ground og alt det?? kan finde mange spørgsmål :-) der er jo ikke så mange der bruger disse gammeldags metoder i vore dage (endnu) så kender ikke nogen som jeg kan få erfaringer fra :-)
Men skal jo helst købe en kniv der skal bruges i rigtig mange år, så ville jo gerne købe noget rigtigt første gang, også for at undgå alt for dårlige oplevelser med barberknivem
|
Søren H. Møller
|
7. marts 2014
Carbon steel (kulstof stål) er "rigtig" stål, hvilkte vil sige, at det ruster, hvis man ikke passer godt på det - får tøret kniven godt efter brug. Rustfast stål giver lidt sig selv, men de er lidt sværere at hvæsse, hvis du selv vil gøre det. Det er måske snobberi, men personligt kan jeg bedre lide kulstof stål end rustfast, jeg synes æggen er bedre = bedre barbering.
Et håndtag af plastik er nemmere at have med at gøre. Et af træ har større risiko for at gå i stykker med årene som følge af vand, selvom de fleste i dag er lakerede eller på anden måde overfladebehandlet. Håndtag af horn eller ben kræver også lidt mere vedligeholdelse, hvis de skal holde i mange år. Men hvis man er en lille smule praktisk, kan man sagtens selv fremstille håndtag, eller købe dem færdiglavet, så i sidste ende er det op til dig, hvad du foretrækker. Hvis jeg igen skal lufte min personlige præference, så foretrækker jeg naturmaterialer frem for plastik - men jeg erkender, at plastik er nemt.
Gå efter en ragekniv med rundet spids. En lige spids kræver virkelig at teknikken OG koncentratioen er på plads. Selv i dag hvor jeg synes, at min teknik er ret godt på plads, kan jeg komme til at skære mig, når jeg bruger en med lige spids, især hvis jeg ikke er fuldt koncentreret om, hvor spidsen er hele tiden. En rund spids er bare meget nemmere og giver brugeren en lidt større margen at arbejde inden for.
Jeg har indsat et billede, der viser hvad Hollow ground betyder - det er måden som selve bladet er formet på. Når man "grinder" det ved fremstillingen, sættes det ind mellem to slibehjul, der sliber den konkave form man kan se, når man kigge på bladet fra enden af.
Stil endelig spørgsmål - det er den eneste måde, man får noget at vide på :o)
Mvh. Søren
|
Ronge
|
8. marts 2014
jeg har nu gennemgået nettet for webbutikker i EU som sælger Muhles barberkniv, har kigget på den tyske www.friseurpower.de, de virker billege men har ikke så meget til staright razors, så kan f.eks ikke få cremen til stroppen hos dem.
men så fandt jeg en svensk webbutik som havde den, enda i et sæt med muhles læderstrop, en holder til kniven og pasta til stroppen: http://shavingbyguapo.se/product.ht...
det kunne meget nemt være derfra jeg køber fra, nogen som har efaringer med den butik?
er det vigtigt at jeg køber noget olie med til kniven, for at undgå at den ruster? eller kan man bruge et billiger alternativ som symaskine olie eller noget?
|
Søren H. Møller
|
8. marts 2014
Jeg bruger Ballistol som kan købes i bl.a. jagt & fritids butikker. Bruges bl.a. til våben, så det er kvalitetsstempel nok for mig. Nem at påføre og lige så nem at fjerne igen med en tør klud.
Men hovedsagen må være, at der bruges en syrefri olie.
Jeg bruger hverken pasta på læder- eller kanvasstroppen, det synes jeg, er unødvendigt. Og har man en gang brugt pasta på stroppen, er der ingen vej tilbage.
Mvh. Søren
|
Ronge
|
11. marts 2014
Jeg har nu bestilt sættet fra guapo i Sverige, så nu er det bare at vente på pakken :-)
Så du mener ikke at jeg skal påføre min rem pasta søren, heller ikke den "gule" som ikke har slibeeffekt men vist kun er for at pleje læderet så det ikke udtørre? Den "grønne" paste som har slibeeffekt har jeg læst at man især som nybegynder skal lade være med at bruge da den fjerner metal fra kniven og man dermed nemmere kan ødelægge sin kniv.
Ballistol ville jeg prøve at kigge efter i de lokale jagt butikker :-)
|
Søren H. Møller
|
12. marts 2014
Hvis den gule kun er til læderpleje, så kan du sagtens bruge den.
Jeg har ikke sat mig ind i Mühles program, men ved, de har flere forskellige farvede pastaer, og nogle af dem har slibe-effekt, og dem ville jeg holde mig fra.
Jeg bruger neatsfoot olie til min strop, og det virker rigtig godt, og det gør Mühles produkt sikkert også. Hovedsagen er, at læderet ikke får lov til at blive stift, for så er risikoen for sprækker/revner stor.
|
Ronge
|
18. marts 2014
Så fik jeg kniven hjem.
Kiggede lidt på den og prøvede om den kunne klare "hår testen" det kunne den ikke med de hår jeg prøvede med, Men den skulle jo prøves alligevel, så måtte æde min mandom lidt og smurte det ene ben ind i barberskum og øvede mig lidt med vinkler og tryk og sådan, det gik vældig godt, så nu har jeg et halvt barberet ben :-\ men det er jo ikke sommer endnu så ingen kan jo se det :-) benet blev pænt og helt glat, og skar mig ikke, så tænkte at så virker den jo nok som den skal
Så tog et varmt bad og så skulle jeg prøve den i hovedet, Det gik meget godt synes at jeg har godt styr på den, rolige bevægelser og og god vinkel (tror jeg), og fik da heller ikke skåret mig overhovedet,
Men jeg synes ikke at jeg kan få det ordentligt tæt, skægget er som hvis det var en 6-8 timer efter sidste barbering. Jeg tror at det er kniven som måske skal en tur til en sliber, da den jo kun er fabriks slebet, ved ikke hvor meget Mühle gør ud af deres slibning.
Men det kan jo også være at kniven er god nok og at det bare er min teknik der skal finpudses og så bliver det tæt?
Synes at kniven rev lidt når den skulle igennem områder med meget/kraftigt skæg.
Men alt ialt var det en god oplevelse, spændende og hyggeligt, bestemt en måde jeg ville holde fast i at bruge de dage hvor jeg har god tid til barbering :-)
Har i nogle fif/forklaringer/løsninger mht. Om kniven er skarp nok?
|
Søren H. Møller
|
18. marts 2014
HHT testen (Hanging Hair Test) er noget omdiskuteret, og ikke en man "bare lige" foretager.
Ifølge Bart fra Coticule.be, så kræver det, at man bruger samme hår-kilde, så udgangspunktet altid er det samme. Derudover kræver det også en del teknik, hvis man skal kunne læse noget ud af testen. Der er også dem, der mener, at HHT testen mere er et trick, end noget man reelt kan bruge i praksis. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvad der fungerer for den enkelte - der er ikke noget, der er mere rigtig eller forkert end noget andet.
Personligt bruger jeg ikke HHT testen, mit hår er for fint, og selv på knive slebet af hone masters kan jeg ikke få testen til at virke. Til gengæld har barberingerne været fremragende. Så min egentlige test er barberingen, men jeg bruger også lyden af kniven på stenen samt måden den underløber vandet på, som en god guide til hvor jeg er i processen, og det virker for mig.
Som du skriver det, går jeg ud fra, at du har barberet dig med ét pas, og det er i hvert fald ikke nok for mig til at få en komplet tæt barbering.
At kniven river kan både være et spørgsmål om teknik eller skarphed - eller måske begge dele :o) I teknikken ligger ikke kun vinklen og trykket, men også i stor grad i sæben/cremen og skummet. Sæben/cremen skal have et godt glid (= virke let fedtet) og skummet må ikke være for tørt. Du har en mindre margen mellem for tørt og for vådt, når du bruger ragekniv, end når du bruger DE skraber. Et godt råd der hjalp mig til bedre barberinger i starten var, at skummet skal være nemt at skylle af ragekniven, det må ikke hænge ved. Jeg opdagede, at det skulle være mere vådt, end jeg lige regnede med. På plussiden var; at mine DE barberinger også blev bedre.
Strop kniven og prøv igen. Er der overhovedet ingen ændring, kunne det måske være kniven, der ikke er skarp nok.
Mvh. Søren
|
Ronge
|
18. marts 2014
Jeg giver det i hvert fald lige et par forsøg til inden jeg sender den til slibning :-)
Jeg tog nu 3-4 pas med den idag :-) blev ved med at skumme mere sæbe på da jeg kunne se at det ikke var så tæt.
Jeg ville prøve med en lidt mere våd skum i morgen og se hvordan det er, jeg tog også kun nedad gående støg med kniven, med DE skraberen køre jeg normalt også op og skrå med hårene, det er måske derfor jeg ikke har den samme tætte følelse, men tænkte at jeg lige skulle blive noget mere tryg ved kniven før jeg begyndte på for meget, det er måske der fejlen har ligget.
Regner ikke med at jeg skal slibe den selv, tror jeg sender den til JNS som proshave har en aftale med, håber jeg kan nøjes med en årlig slibning og så ellers stropningen inden brug.
Sidst opdateret den 18. marts 2014 kl. 21:04
|
Søren H. Møller
|
19. marts 2014
Hvis jeg kun barberer med hårene, så kan jeg ikke få det helt glat, det kræver også på tværs og mod hårene, som du også skriver du normalt gør med en DE.
Jeg synes, det er en rigtig god fremgangsmåde, du har, og den helt rigtige indgangsvinkel kun at barbere sig med hårene indtil teknikken er mere på plads. Et rigtig godt råd jeg også fik i starten, var: "shave with confidence". Man kan barbere sig for langsom, hvis respekten for ragekniven er for stor, og det kan også få kniven til at føles sløv. Efter det råd, satte jeg lidt mere speed på, og det hjalp gevaldigt på kvaliteten af mine barberinger - ikke at det skal være en Speedy Gonzales barbering, men man skal tro på sig selv, og bare gøre det :o)
Du er kommet rigtig godt i gang, og det skal nok blive bedre, efterhånden som det hele falder mere og mere på plads.
Mvh. Søren
|
Ronge
|
19. marts 2014
Jeg prøvede idag med en mere fugtig sæbe, tror at det gav lidt, men tror at jeg måske fik lidt for meget vand i den, men det gik helt fint, det er i hvert fald noget jeg skal eksperimenter lidt med, synes stadig at sæben kan være svær at få helt perfekt, det går derimod rigtig godt med barbercremen, men opgiver ikke sæben, bruger det ca hver anden dag, og det bliver bedre og bedre :-)
Jeg forsøgte også lidt med opad gående strøg og noget, og idag er barberingen meget bedre, men stadig ikke helt på niveau med DE skraberen, men er da sikker på at det kommer med noget øvelse.
Men synes nu stadig at kniven river lidt, men giver det lige et par dage mere inden den skal slibes, skal også øve mig noget mere på stropningen, tror jeg gør det rigtigt, men det kan nok blive bedre jo...
|
Søren H. Møller
|
20. marts 2014
Det lyder helt godt indtil nu :o)
Det skal nok blive bedre. Indlæringskurven til denne form for barbering er mere stejl end til DE, så det er meget et spørgsmål om tålmodighed (og det er ikke min spidskompetence).
Bare husk ved stropningen at holde stroppen stramt og ikke løfte knivens ryg fra stroppen, så du risikerer at rulle æggen. Gør man det, sløves kniven, så en slibning er nødvendig. Men det lyder nu ikke til, at det er tilfældet - bare en venlig reminder :o)
Mvh. Søren
|
carsten lund
|
16. maj 2014
Mühle GF30
Jeg oplevede også at min Mühle "rev" da den var ny. Jeg gav den en omgang med den fine stroppaste på en billig læder strop og der var verden til forsk MVH Carsten
|
For at besvare dette indlæg skal du være logget ind
Login
|